Sex heta röda hjortron och kladdig vit grädde


Recept

Förrätt
Finskuren saltad harrfilé serverat på ett grovt rostat bröd med ett bottenlager av en citrussås som gjorts på gräddfil, rivet citronskal med en aning citronsaft, flingsalt och örter som mynta, timjan, oregano och gräslök som hackats mycket fint. Allt garnerat med finhackad gräslök.

Harren
Saltas in med lagom med grovsalt direkt när fisken är fångad, fjällad och urtagen.. Låt ligga i salt i 12-18h.


Varmrätt
Lätt varmrökt och lätthalstrad lax med en kall sås baserad på gräddfil, laxrom, gul lök, salt och lite peppar som serveras med lillfingerstora, superfärska juli-potatisar från Tornedalen som kokats på låg värme under lång tid.

Laxen
Lägg in laxen 6 timmar innan halstring genom att gnida in rikligt med salt, Lätt vitpepparkryddad, riven citron och några stänk av vitlök. Värm upp grillen. Vänta på att kolen blivit helt vita och börjat falla isär. Då har värmen börjat avta i grillen. Sprid ut kolet. Lägg in träpinnar av en eller sälg. Lägg på grillgallret och laxen och stäng locket och all in- och utluft från grillen. Låt vara i grillen i cirka 30 minuter (senast när vitan tränger ur laxen så skall laxen tas upp). Servera omedelbart.

Laxromsås
Blanda gräddfil, laxrom, gul lök, salt och lite peppar i lämpliga doser och mängder.

Efterrätten
Rikligt med rödgula, nymogna färska hjortron som serveras med vispad sötad grädde och gräddfil med mynta, riven citronskal och lite citronsaft och några korn av flingsalt.


Köp en e-bok! Klicka här!


Beställ


Recensioner